Директорка Канцеларије учествовала у друштвеном дијалогу „Отето детињство – дечји, рани и принудни бракови“

Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са Ромском женском мрежом, Ромским женским центром „Бибија“ и Фондацијом Траг, организовао је друштвени дијалог под називом „Отето детињство – дечји, рани и принудни бракови“. Дијалог је отворио је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, наглашавајући да дечји бракови уништавају детињство.

Те девојчице, рекао је министар, имају мање шансе да се школују, а могу бити изложене насиљу и злостављању. Министар је подвукао да су основни узроци дечијих раних и принудних бракова сиромаштво, низак степен образовања, родна неравноправност, а забрињавајуће је често присуство индикатора кривичних дела трговине људима и принудног закључења брака.

Одлучно одбацујемо да су ови и овакви бракови саставни део културног кода присутног у ромској заједници, подвукао је министар Жигманов.

Члан Националног савета ромске националне мањине и директорка Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Љиљана Михајловић говорила је значају Декларације коју је 10. 03. 2022. године усвојио Национални савет и истакла да усвајањем Декларације o укидању дечијих бракова учињен велики корак ка напуштању пракси и веровања која спречавају децу и породице из ромске заједнице да остваре свој пун потенцијал. Нагласивши да борба против дечјих раних и принудних бракова није лак задатак, али је неопходан, јер то је борба за правду, за људска права и за будућност наше деце и позвала све присутне да се удруже у овој борби, како би пружили подршку сваком детету стварајући друштво у ком свако дете има право на безбрижно детињство и слободан избор.

Потпредседница владе, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић је нагласила да је Влада Републике Србије родну равноправност и пуно остваривање људских права поставила у сам врх својих приоритета. Свачије детињство морало би да буде испуњено безбрижношћу, лепотом и вером у будућност њиховог живота. Све док сведочимо било ком облику његовог угрожавања, а посебно неприхватљивом склапању дечјих, раних и принудних бракова, неопходан је дијалог на ову тему и одлучно деловање на спречавању и искорењивању овог типа друштвених девијација, поручила је Гојковић.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић нагласила је да је образовање један од начина и путева у борби против предрасуда и стереотипа, а остајање у образовању један од најбољих механизама борбе против уласка у малолетничке бракове. Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић је истакла да је дечији брак један је од облика насиља и као такав мора и треба да има нулти степен толеранције.

У друштвеном дијалогу учествовали су и Александар Марковић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије, Данијела Вујичић, председница Одбора за Косово и Метохију НСРС, др Жељко Бркић, државни секретар Министарства унутрашњих послова, Марина Симовић Драшковић, в.д. директора Републичког завода за социјалну заштиту, Милка Дамњановић, директорка Траг фондације, Славица Васић Митровић, председница УО Ромске женске мреже Србије, Наташа Тасић Кнежевић, солисткиња опере и активисткиња, Нина Митић, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог, те др Гордана Дамњановић, помоћница градоначелника Града Крагујевца.

Истраживање о раним и принудним браковима презентовала је Гордана Стевановић Говедарица, експерткиња, а о својим животним искуствима говориле су Аница Стоилковска, Биљана Јовановић и Софија Османовић. Скупу је присуствовао и заштитник грађана Зоран Пашалић и представници ромских невладиних организација.

Друштвени дијалог одржан је у оквиру Месеца ромског женског активизма који је започео 8. марта, на Дан жена, а завршава се 8. априла, на Међународни дан Рома.