По први пут у Смедеревској Паланци реализован ромски фестивал Е културако

На фестивалу “Е културакo” у Смедеревској паланци представљена је ромска култура у свом своме богатству и разноликости уметничког изражаја. Учесници су посетиоце упознали са ромском културом кроз приче, песме, легенде, слике, плес и музику.

Фестивалу су присуствовали председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић, народна посланица Наташа Тасић Кнежевић, директорка Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Љиљана Михајловић, генерални секретар Бајрам Бабусх Морина и помоћник председника Националног савета ромске националне мањине Драган Васић и представници Екуменске хуманитарна организација ЕХО.

У склопу фестивала одржан је састанак са заменицом председника општине, председницом Скупштине општине и начелницом општине на коме је разговарамо о проблемима ромска заједнице у Смедеревској Паланци као и о отварање ромског културног центра у будућности.

Такође разговарано је и о неопходној обуци и запошљавању наставника ромског језика, подршци при запошљавању нових здравствених медијаторки, повећању броја педагошких асистената и планирању и спровођењу кампање за упис ученика заинтересованих за учење ромског језика са елементима националне културе.

Након састанка уследио је богат културни програм у ком су учествовали певачко друштво Икос из Лапова, ПУ „Чика Јова Змај“, ОШ „Олга Милошевић“ . Представљена је ромска књижевност Рајка Јовановића и Маје Јовановић.

Одржана је модна ревија на којој су представљени модели са детаљима ромске народне ношње а такође у склопу фестивала одржана је и продајна изложба слика са мотивима из ромског живота.