Први час на ромском језику одржао Трифун Димић

Љиљана Михајловић в.д.директорке Канцеларије за инклузију Рома је доделила плакету  Трифуну Димићу за допринос и  унапређење положаја Рома и Ромкиња у АП Војводини. Плакету је примио Игор Димић, син Трифуна Димића.

Давне 1997. године су свој рад у школи отпочели први наставници Роми. Иницијатор увођења наставе на ромском језику био је наш велики ромолог Трифун Димић. Окупивши неколико сарадника око себе, упустио се у борбу која је за свој крајњи циљ имала успостављање равноправног положаја Рома у односу на све друге нације. Основно обележје једне нације јесте њен језик. Ромски језик је чуван само усменим преношењем, али је Трифун одлучио да томе стане на пут. Установио је ромску азбуку, преводио дела светске књижевности на ромски језик и (између осталог) направио наставни план и програм по ком се и данас изводи настава на ромском језику у основним школама.

Први септембар 1997.године је ушао у историју Рома. Тог дана, у три основне школе на територији бачкопаланачке општине, око 200 малих Рома почели су да слушају наставни предмет Језик и национална култура Рома. Био је  то први корак у остваривању програма образовања Рома на њиховом матерњем језику.