Директорка Канцеларије Михајловић у посети Пећинцима: Важно да се скрене пажња на добре примере рада на интеграцији Рома

Директорка покрајинске Канцеларије за инклузију Рома Љиљана Михајловић и покрајинска посланица Јелена Јовановић 28. фебруара састале су се председником општине Пећинци Синишом Ђокићем а састанку су присуствовали и начелница Општинске управе Драгана Крстић, вршилац дужности директора Културног центра Пећинци Слободан Станковић, председник Удружења „Ромски пут“ Негослав Јовановић и председница Удружења „Социо-екологично“ Ружица Мркаљ.

Љиљана Михајловић је након састанка изјавила да је важно да се скрене пажња на општину која нема предрасуда према припадницима ромске националне мањине и која Роме доживљава као своје комшије.

„То је добар пример како се у пракси ради интеграција Рома. Данас смо имали прилику да упознамо једног дивног младог Рома који је својим радом и трудом дошао до тога да постане директор културне установе и ми смо као заједница јако поносни на њега. Кроз овакве примере и кроз представљање младих и образованих Рома ми рушимо стереотипе и предрасуде према припадницима ромске националне мањине. Овакви млади људи шаљу поруку заједници да је важно да се школују, образују и да раде, јер ће се на тај начин створити шанса за бољу будућност“ – изјавила је Михајловић и додала да на територији пећиначке локалне самоуправе постоје једнаке шансе и могућности, како у области образовања и запошљавања, тако и у свим другим областима.

Председник општине Ђокић је у разговору истакао да је општинско руководство успоставило систем у којем се не гледа на националну, расну, верску или било коју другу припадност, већ се пре свега вреднује рад и резултати рада, што у великој мери спречава било који облик дискриминације.

„Роми су у општини Пећинци једина мањина коју имамо у значајнијем броју. Ово је мала средина и сви се познајемо. То су наше комшије и ни на који начин их не издвајамо од осталих грађана. Када локална самоуправа обезбеђује бесплатне уџбенике обезбеђује их за сву децу, вртић је бесплатан за сву децу, а упосленост у општини Пећинци је тако висока да свако ко жели да ради може да пронађе посао, па Роми ни са те стране нису ни на који начин дискриминисани. То се види и на примеру Слободана Станковића. Он је са претходним директором Културног центра годинама радио на креирању и реализацији културних садржаја и када је његов претходник отишао у пензију нисмо имали дилеме ко треба да га наследи. Њега је за вршиоца дужности Културног центра препоручио његов рад, а не национална припадност. Општина финансијски подржава рад свих удружења на својој територији, па и удружења Рома са којим имамо одличну сарадњу. Трудимо се да тако буде у свим областима живота наше локалне заједнице.“ – изјавио је Ђокић.

Начелница Крстић је госте упознала са активностима које локална самоуправа већ година спроводи са циљем побољшања статуса Рома у области образовања, становања, запошљавања, здравства и социјалне заштите.

„Мобилни тим за инклузију Рома смо формирали још 2018. године. Тада нам је примарни циљ био што већи обухват ромске деце у образовни систем, али и да се мапирају потребе ромских заједница у насељима наше општине у којима постоје ромска насеља, посебно у области становања. Усвојили смо План детаљне регулације ромског насеља у Попинцима, чиме смо створили плански основ за озакоњење објеката, као и за изградњу водоводне и канализационе мреже. Приликом израде Плана генералне регулације насеља Доњи Товарник одмах је обухваћено и ромско насеље и тако ћемо радити у свим нашим насељима где постоји ромска заједница, тако да ће Роми свуда имати могућност да озаконе своје објекте, а комунална инфраструктура ће се градити у комплетним насељима укључујући и ромска“ – рекла је Крстић.

Слободан Станковић је истакао да је Културни центар имао подршку Општине Пећинци, али и министарстава културе и омладине и спорта и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, како за пројекте уско везане за Роме и културу Рома, тако и за све остале пројекте које је ова установа реализовала у последњих неколико година.

Гости су Културном центру Пећинци донирали пројектор, а исте вечери су присуствовали и извођењу мјузикла „Девојка из черге“, рађеног у продукцији пећиначког Културног центра.