Одржана седница Савета за интеграцију Рома

Седма седница Савета за интеграцију Рома, одржана је 03. фебруара 2021.године којом је председавала, председница Слађана Теодоровић.

Покрајинска посланицица Јелена Јовановић се обратила члановима Савета. Посланица је истакла да ће Покрајинска Влада наставити са предвиђеним активностима које су прекинуте услед пандемије која је захватила цео свет, тако и нашу земљу. Такође је истакла да од Савета очекује конструктивне предлоге и интензиван рад у наредном периоду. На иницијативу председника државе да нова Влада укључи већи број Рома у државне институције, по први пут имамо постављена два државна секретара, као и већи број одборника и већника у локалним самоуправама. Нагласила је да је веома важно да имамо што већи број запослених у институцијама система и тиме унапредимо положај Рома и на локалном нивоу.

У присуству заменика и чланова разматрана су питања у вези плана и даљих активноси Kанцеларије за инклузију Рома као и о плану рада Савета за интеграцију Рома.​

Љиљана Михајловић, в.д. директорке Kанцеларије за инклузију Рома је говорила о активностима Kанцеларије које се тичу образовања и уопште побољшања положаја Рома у АП Војводини. Позвала је чланове Савета да дају предлог и иницијативу да се отворе нова радна места за педагошке асистенте у средњим школама, обзиром да је од стране појединих средњих школа потекла иницијатива према Министарству просвете али није наишла на одобрење.​

Љиљана Михајловић, је предложила заједничи састанак са свршеним студентима Високе школе за васпитаче „Михаило Палов“ из Вршца, Савета за интеграцију Рома и Kанцеларије, како би се разговарало о заинтерованости васпитача за рад у предшколским установама. С обзиром на то да ће се ове године реализовати Попис становништва, неопходно је учешће Рома у овом процесу, како би подаци били валидни и меродавни. Директорка је истакла да су у току преговори за додатне пописиваче на терену.

Напослетку, Слађана Теодоровић је закључила да је потребно одржати састанак са васпитачима о њиховим плановима и спремности да учествују у образовању ромске деце као и о неопходности укључивања Рома у предстојећи Попис становништва где ће Савет послати званичан допис Kанцеларији са предлозима и конкретним мерама.