Студијска посета Берлину за јачање борбе против антициганизма

Директорка Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајовић учествовала је у студијској посети Берлину посвећеној размени искустава у борби против антициганизма.

Током посете, делегација представника институција и представника цивилног сектора посетила је Агенцију МИА (The Antiziganismus Reporting and Information Center). Мустафа Јакупов, заменик директора МИА, прве државне агенције у Европи која је посвећена борби против антициганизма, представио је резултате и начине њиховог рада на умрежавању организација цивилног друштва са телима за борбу против дискриминације и раду на програмима едукације о инклузији Рома за запослене у државним институцијама.

Представници делегације су на састанку представили програм „Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих група у Србији 2023-2026“.

Директорка Канцеларије упознала се и са радом организације Амаро Форо која се бави правима Рома у Немачкој промовисањем инклузије Рома у друштву и боре се против свих облика дискриминације. Представници организације Амаро Форо упознали су делегацију из Србије и са радом Центра за борбу против антициганизма „Доста“, који документује, извештава и пружа подршку жртвама дискриминације.

У оквиру посете Берлину, директорка Канцеларије Љиљана Михајловић је положила цвеће на Споменик Ромима и Синтима жртвама нацизма и присуствовала комеморацији у част сећања на страдање Рома у Другом светском рату и посетила Документациони центар „Топографија Терора“.

„Студијска посета нам је била алат за размену искустава у борби против антициганизма. Током посете учили смо о ефикасним методама евидентирања случајева дискриминације, размени искустава у праћењу и документовању случајева антициганизма, учили о методологији за ефикасно евидентирање и систематско документовање тих случајева пружајући увид у ефикасне стратегије истраживања, анализе и интервенција које се користе у раду агенције МИА са циљем бољег разумевања и сузбијања проблема. Поред тога посета нам је омогућила и изградњу партнерских односа између организација и институција у Србији и Немачкој које се баве питањима права Рома, борбе против дискриминације и антициганизма.“ Изјавила је директорка Канцеларије Љиљана Михајловић након студијске посете.