Обележена 82. годишњица погрома у „Новосадској рацији“

Полагањем венца у Дунав, у Новом Саду је обележена 82. годишњица погрома у „Новосадској рацији“ у Другом светском рату у којој је током јануара 1942. године убијено и под лед Дунава више од четири хиљаде људи.

Програм обележавања годишњице „Новосадске рације“ ове године понело је назив „Ледена тишина“ кроз који се чува сећање на страдање житеља Новог Сада у Другом светском рату.

Осим у Новом Саду рације је спроведена потом и у Шајкашкој области, Чуругу, Госпођинцима, Ђурђеву, Мошорину, Тителу и другим местима.

Испред Владе Србије званичном обележавању на Кеју жртава рације у Новом Саду присуствовао је потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић.

Обележавању погрома присуствовали Ромео Михајловић испред Канцеларије за инклузију Рома, Александар Радуловић испред Националног савета ромске националне мањине, Данијела Богдановић, општина Бачки Петровац и Адриана Ђурић, студенткиња и представници Амбасаде Израела, Амбасаде Мађарске, градова и општина у Србији, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије и потомци жртава „Новосадске рације“.