Сремски Карловци обележавају Светски дан Рома

Поводом 8. априла, Светског дана Рома председник Општине Сремски Карловци састао се данас с в.д. директорком Канцеларије за инклузију Рома, Љиљаном Михајловић. Састанку су присуствовали и покрајинска посланица, Јелена Јовановић,  председник Скупштине општине Сремски Карловци, Бобан Петковић и чланица Општинског већа за омладину и социјалну политику, Живана Живановић. Најважнија тема састанка било је унапређење положаја Рома на територији Сремских Карловаца. Размењена су искуства о животу, образовању и раду ромских породица.

Љиљана Михајловић в.д.директорке Канцеларије за инклузију Рома је приликом посете нагласила да је важно да стварамо друштво једнаких шанси јер је то оно чему тежимо. Подршка државе је суштиски најважнија у остваривању елементарних права. Општина Сремски Карловци једна је од војвођанских општина која то промовише и тежи ка томе на прави начин.

„Ближи нам се јубилеј, педесет година од када је ромска заједница призната као етничка односно национална група и ми смо једно од насеља у Србији које свакако има поред бројних националних припадности и ромску заједницу, која активно узима учешће како у политици тако и у невладином сектору. Поносан сам, што је наше Општинско веће тако структуирано, да имамо представнике различитих верских и националних група“- рекао је Стојкечић.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић, нагласила је  да Сремски Карловци могу да послуже као пример добре праксе другим локалним самоуправама.

„Изузетно је важно што што се припадница ромске националне заједнице налази на функцији чланa Општинског већа за омладину и социјалну политику. То је посебно важна чињеница у светлу обележавања јубилеја. У последњих неколико година, много је већа видљивост ромске заједнице, а то све захваљујући локалној самоуправи“ – рекла је Јелена Јовановић.