Састанак у Градској кући поводом Међународног дана Рома

Поводом Међународног дана Рома, данас су се са Градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем састали представници ромске заједнице територије Града Новог Сада. Осим директорке Канцеларије за инклузију Рома АПВ, Љиљане Михајловић, разговору су присуствовали и покрајинска посланица, Јелена Јовановић, државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинослав Јовановић и многи представници школа, факултета, медија, Националне службе за запошљавање, представници Националног савета Рома, као и представници других општина.

Положај Рома као главна тема састанка пратила је и положај Рома у образовању али и активно учешће ромске заједнице у осталим сферама живота и активностима на територији Града Новог Сада. Градоначелник, Милош Вучевић се осврнуо на Локални акциони план у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и  друштвени дијалог који се тиче побољшања положаја Рома приликом запошљавања, и истакао како верује да ће однос ромске популације бити унапређен и у будућности. Осим Канцеларије за инклузију Рома АПВ која актуелно спроводи инклузивни процес, Вучевић је указао и на важности отварања новог радног места у Градској управи за социјалну и дечију заштиту, те место помоћника начелника у вези питања инклузије Рома.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић истакла је како је напредак положаја ромске популације приметан, и напоменула да је разумевање кључ напретка.