Међународни дан људских права- „Форум људских права- Србија у 2021. години“

Поводом обележавања Међународног дана људских права, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у партнерству са Тимом Уједињених нација у Србији, Мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији, као и Саветом Европе у Београду и Националним конвентом за европску унију, организовало је „Форум људских права- Србија у 2021. години“. Директорка канцеларије за инклузију Рома Љиљана Михајловић је присуствовала овом догађају, чији је циљ био приказивање кључних резултата и изазова у домену заштите људских права у Републици Србији у 2021. години.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, на самом отварању форума поручила је да се о теми људских права треба говорити свакодневно. Исто тако у уводном делу излагања је најавила и почетак израде стратегије о људским правима.

На Форуму су даље у оквиру три панела кроз разговор, изложене теме које се тичу: достигнутог нивоа заштите права појединачних осетљивих друштвених група, активности за остваривање циљева одрживог развоја, као и резултата и даљих праваца друштвених дијалога. Поред највиших представника државних органа и институција, учествовали су и представници цивилног сектора и међународних организација.

У закључцима Форума, поред предлога цивилног сектора, изложена је и потврда о спремности, али и решености Владе Републике Србије о активном учешћу у правцима развоја унапређења људских права.