Ромкиње у уметности и допринос женском ромском активизму

Посебан тренд активизма Ромкиња, уочљив је нарочито на територији Војводине, где се охрабрене жене, осетно последњих година, успешно баве различитим областима уметности. Директорка Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајловић, присуствовала је промоцији две књиге, ауторке Кристине  Стојков, студенткиње треће године Економског факултета у Суботици, која се писањем бави дуго, а пре пар година се одлучила за штампана издања, те су тако објављене и две књиге „Царство небеско је у нама“ и „Ми смо креатори нашег живота“, где помиње веома важне животне теме.
Ауторка је овом приликом истакла свој став о томе да је љубав кључна за подстицај креативе, али својим примером показала и да су жеља и подршка околине од суштинске важности.

Директорка, Љиљана Михајловић је овом приликом истакла и да се многе жене Ромкиње осим својих редовних занимања баве и издаваштвом и писањем књига, те данас имају улогу истраживача и аутора, што раније није био случај, а што је показатељ напретка Ромкиња, не само у својој заједници већ и у друштву.

Кристина Стојков већ сада у припреми има још две књиге, које из филозофске перспективе говоре о актуелним темама данашњице.