Директорка Канцеларије учестововала у обележавњу Светског дана Ромског језика у Основној школи „Јан Амос Коменски“ у Кулпину

Дана, 13.11.2023. године, са почетком у 13 часова у Основној школи „Јан Амос Коменски“ у Кулпину, у оквиру изборног предмета „Ромски језик са елементима националне културе“, обележен је Светски дан Ромског језика и промоција изборног предмета „Ромски језик са елементима националне културе“, у оквиру теме „Ромски језик и идентитет“.

Изборни предмет Ромски језик са елементима националне културе уведен је у Основну школу „Јан Амос Коменски“ у Кулпину у школској 2023/2024 години. Наставу похађа дванаест ученика, распоређених у две групе.

Обележавању свечаности су присуствовали Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине, Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине, Данијела Богдановић, координаторка Канцеларије за ромска питања Општине Бачки Петровац, Стеван Јовановић, председник Ромског културног центра из Панчева, Милина Грњова, директорка ОШ „Јан Амос Коменски“ из Кулпина и Ромео Михајловић, наставник ромског језика.  

Милина Грњова, директорка ОШ „Јан Амос Коменски“ је у уводном делу поздравила учеснике свечаности, указујући на историјски тренутак увођења изборног предмета „Ромски језик са елементима националне културе“, важност очувања и неговања ромског језика, као и на подршку коју Школа пружа настави на ромском језику.

Ромео Михајловић, наставник ромског језика је поздравио све присутне и захвалио се на учешћу, након чега је упознао присутне о организацији наставе, циљевима и важности очувања језика као основног елемента културног идентитета.

Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине је поздравивши све присутне исказала задовољство и захвалност Школи на увођењу ромског језика, доброј организацији свечаности, добром одзиву ученика и спремности да редовно похађају ромски језик. Јелена Јовановић је посебно похвалила ученике на брзом учењу ромског језика на основу разговора са њима, имајући у виду да је настава почела са извођењем 23.10.2023. године, као и наставника ромског језика ромског језика, Ромеа Михајловића.

Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома се захвалила на позиву да учествује веома важној свечаности, која представља основне елементе развоја културног идентитета ромске заједнице и унапређење образовања припадника ромске националне заједнице и указала на подршку коју могу да користе у оквиру програма рада Канцеларије.

Данијела Богдановић, координаторка Канцеларије за ромска питања Општине Бачки Петровац је истакла важност да се ромски језик институционално негује и унапређује, те да Општина Бачки Петровац најпре, у оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома пружа неопходну подршку у школовању и образовању ромске деце.

Стеван Јовановић, председник Ромског културног центра из Панчева је поздравивши присутне, пожелео успешно школовање ученицима, пружајући им подршку да даље школовање и образовање.

Након уводног дела, ученици који похађају изборни предмет „Ромски језик са елементима националне културе“ рецитовали су песме на ромском и српском језику.

На крају свечаности, Стеван Јовановић, председник Ромског културног центра из Панчева је ученицима поделио пригодан школски прибор, као вид подршке похађање наставе на ромском језику.