Директорка Канцеларија на премијери представе „Само питам, како треба да изгледа Ром/киња?“

Љиљана Михајловић директорка Канцеларије за инклузију Рома присуствовала је премијерном извођењу представе „Само питам, како треба да изгледа Ром/киња?“,коју реализује Асоцијација младих волонтера у сарадњи са Друштвом „Ром“ Костолац кој је одржана 2. јула 2024. године у Културном центру Нови Сад.

Представа „Само питам, како треба да изгледа Ром/киња?“је прича о, младим Ромима, образованим Ромима и Ромкињама, који нису део наслеђеног мишљења о томе ко су и какви су Роми. Они говоре о свакодневним изазовима са којима се сусрећу и борби. Ово нису измишљене приче. Ово су догађаји које свакодневно доживљавају у својој борби да докажу да боја коже не дефинише оно што они заиста јесу.

Ова представа говори о младим Ромима и Ромкињама који желе да буду равноправни чланови заједнице и да се својим радом и залагањем изборе за своје место у друштву. Који желе да буду прихваћени без наслеђених предрасуда и желе да зауставе дискриминацију ромске популације.

Овај позоришни перформанс је део пројекта подржаног од стране Европске Уније и Програма Уједињених нација за развој (УНДП),чији је фокус на осветљавање стереотипа, предрасуда и дискриминације са којима се Роми и Ромкиње свакодневно суочавају.