Dan otvorenih vrata Visoke strukovne vaspitačke i medicinske škole u Vršcu

Kancelarija za inkluziju Roma AP Vojvodine je u saradnji sa Fondacijom za obrazovanje Roma i Visoko strukovnom vaspitačkom i medicinskom školom u Vršcu organizovala Dan otvorenih vrata. Ovo je jedina visokoobrazovna ustanova u Republici Srbiji koja realizuje program i na romskom jeziku.

Događaj je organizovan sa ciljem promocije nastavka školovanja učenika romske nacionalnosti, kao i podsticanja njihove motivacije za upis na visokoškolske ustanove u Srbiji.

U uvodom delu se obratio Miroslav Lepir, član gradskog veća za obrazovanje, Grada Vršca. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa programom škole, sa predavačima, da obiđu školske prostorije i studentski dom. Takođe su dobili detaljne informacije od dr Danice Veselinov, direktorke škole, kao i od profesorke dr Marije Aleksandrović, šefice katedre programa na romskom jeziku. One su ih informisale učesnike o školi, programu, uslovima za upis, kao i o mogućnostima koje im stečena diploma omogućava za bolju budućnost.

Direktorka Kancelarije za inkluziju Roma Ljiljana Mihajlović, informisala je prisutne o programu stipendiranja koji sprovodi Kancelarija uz pomoć pokrajinske Vlade i podršci koju pruža Kancelarija tokom školovanja, menadžer programa Fondacije za obrazovanje Roma, Adi Sinani je ohrabrio učesnike da slede svoje snove i bolju budućnost, ističući značaj obrazovanja i očuvanja romske kulture i tradicije. Događaju su prisustvovali i članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Svi prisutni su imali priliku da čuju iskustva uspešnih studenata i alumnista škole, romske nacionalnosti, koji su danas cenjeni članovi akademskog društva Republike Srbije, koji rade na značajnim pozicijama, kao novinari i urednici na Javnom servisu, pedagoški asistenti i vaspitači koji pripremaju nove akademske građane, kao koordinatori za romska pitanja.

Posebna zahvalnost učenicima OŠ „Đura Jakšić“ iz Pavliša, koji su izveli svečani program.