ОДГОВОРНА ЗАЈЕДНИЦА

Пројекат „Одговорна заједница“ који спроводи КИР у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог и ГИЗ ИнР-ом, тиче се информисања ромске заједнице о важности ромских права те изјашњавању ромске националне мањине о својој националној припадности на предстојећем попису становништва 2022.
На наведеним обукама пројекта, осим директорке КИР-а Љиљане Михајловић која се учесницама обратила у уводном делу, заједно са државним секретаром за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинославом Јовановићем, у уводном обраћању имали су реч и тренери обуке Драган Грачанин и Душан Јовановић. У завршном делу учесницама су се обратиле министарка за људска и мањинска права, Гордана Чомић и пројектна менаџерка ГИЗ-а, Тања Јовановић. Овом приликом су дефинисане кључне поруке за попис становништва 2022., што јесте у фокусу наведеног пројекта.
Након завршених обука 100 жена из 30 јавних локалних самоуправа ће у својим локалним заједницама спроводити Информативну кампању. Циљ кампање је да се пошаље јасна порука да је значајно да се припадници ромске националне мањине изјасне о својој националној припадности и да су ти подаци потпуно заштићени, као и да од резултата Пописа зависе даљи развој и планирање политика усмерених на ромску заједницу у Републици Србији. Поред информативних радионица у оквиру кампање припремљен је и штампани материјал у виду флајера и постера и медијска кампања која подразумева видео спотове и различите садржаје на друштвеним мрежама.