Министарка Гордана Чомић састала се са државном секретарком Маријом Флахсбарт

Директорка Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајловић је данас у Палати Србије присуствовала састаку Министарке Гордане Чомић и државне  секретарке федералног Министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке, др Марија Флахсбарт.

„Током данашњег  састанка разговарали смо о  досадањим искуствима и праксама у раду са корисницима, о положају Ромкиња у Републици Србији и представили заједничке мере за оснаживање Ромкиња, у оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, који спроводи ГИЗ. Поред тога кључне теме данашњег састанка су Национална стратегије за укључивање Рома и Ромкиња, друштвено-економски положај Рома и Ромкиња у Републици Србији и мере против дискриминације“, рекла је Михајловић.

“Стратешка документа на којима радимо како би уредили систем, али и мере довели до грађана у који живе у подстандардним насељима су наш задатак, имамо пуну посвећеност том циљу, држава шаље јасну поруку тиме. До краја ове године имаћемо ревидирану Стратегију за унапређење положаја и социјално укључивање Рома и Ромкиња као пратећи Акциони план, ту нема дилеме. Суштински нам је важна сарадња и партнерски однос који данас имамо са федералним Министарством за економску сарадњу и развој, захвална сам државној секретарки Флахсбарт на данашњој посети ”,нагласила је Гордана Чомић.

“Данас разговарамо о врло конкретним програмима и пројектима, наша захвалност на снажној подршци нашим немачким пријатељима. Морамо концептуално да променимо приступ, желимо да се одговорно понашамо према новцу пореских обвезника Немачке, исто тако и Србије. Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је национална контакт тачка за Роме, све информације морају бити доступне, нема више дуплирања пројеката и да ради ко шта хоће, то је порука свима. Држава преузима пуну контролу, јер желимо да унапредимо положај наших суграђана који тешко живе. Изузетно сам захвалан госпођи Флахсбарт на речима подршке и отвореном позиву за сарадњу. Ми данас причамо о партнерском односу, ми данас причамо како да грађанима помогнемо. Изузетно нам је важна подршка Немачке”, рекао је државни секретар, Нинослав Јовановић.