100 ЗА БУДУЋНОСТ

Сто за будућност је пројекат који има за циљ да се жене Ромкиње охрабре и укључе у многе сфере друштвеног живота.  У оквиру овог пројекта који се састоји из више модула је и информисање жена о њиховим правима и отварање нових могућности инклузије, те самим тим корелирање њиховом видљивошћу у друштву. Назив пројекта „100 за будућност“ елаборира на то да ће стотину жена ромске националности на нивоу Србије, проћи кроз различите врсте едукација, те тако својим примером допринети еманципацији жена на друштвеном нивоу. Када је у питању борба за женска права, на семинару ће бити и осврта на положај жена у друштву кроз историју, те аналогије са данашњим статусом. 

Директорка Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајловић, навела је да учеснице, осим што се бирају на нивоу различитих географских рејона, различитог су узраста и образовног нивоа. Михајловићева је навела и да је круцијално идентификовати проблеме са којима се Ромкиње сусрећу, и како себе виде у будућности.

 

План државе да побољша услове живота Рома и укаже на проблем дискриминације, реализоваће се кроз овакве радионице. Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, рекла је како је веома важно дефинисати дијалог који је пресудан у мењању положаја жене у друштву, нарочито Ромкиња које имају додатни став опште дискриминације, а да би положај промениле потребно је знање, подршка жена из других заједница, али превасходно воља.

Током три дана трајања семинара, учеснице су имале прилику да слушају експерте из различитих области на теме: женски активизам у служби борбе за остваривање људских права, затим дискриминација и говор мржње, родна равноправност/Ромкиње у јавном животу, и социјална и здравствена заштита у Републици Србији.

 

Поред министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордане Чомић, у уводном делу учесницама су се обратиле и директорке Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајловић, и директорка Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ у Србији, Даниела Функе.

Предавање на тему женског активизма у служби борбе за остваривање људских права, одржала је министарка Гордана Чомић, а радионицу на тему женског ромског активизма, Ивана Копривица из Центра за производњу знања и вештина, ЦПЗВ. Повереница за равноправност, Бранкица Јанковић, говорила је о борби против дискриминације и говора мржње. О Ромкињама у политици и јавном животу, говорила је покрајинска посланица Скупштине Војводина, Јелена Јовановић. На тему социјалне заштите предавање је одржала директорка Центра за социјални рад Инђија, Жељка Аврамовић Годић, а на тему здравствене заштите др Дејан Димитров.

О будућим корацима у закључној речи одржаног семинара говорили су министарка Гордана Чомић, директорка Љиљана Михајловић и државни секретар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинослав Јовановић.

Овај пројекат Министарства и Канцеларије за инклузију Рома, подржао је и ГИЗ, Немачка организација за међународну сарадњу и Центар за развој ромске заједнице „Амаро Дром“