Завршна конференција пројекта „100 за будућност“

На завршној конференцији пројекта „100 за будућност“, представљени су резултати овог пројекта који је спроведен у оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, под управом спровођења организације ГИЗ, у оквиру кога је Канцеларија за инклузију Рома, АП Војводина, спровела пројекат „100 за будућност“ у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог , као и партнером-  Центром за развој ромске заједнице „Амаро Дром“, чији је општи циљ био усмерен на оснаживање 100 Ромкиња за њихово активно учешће у заједници, те креирању локалних и националних политика усмерених на ромску популацију.

Директорка КИР Љиљана Михајловић је изјавила да је идеја била окупити стотину жена које би поред стицања знања, умрежавањем долазиле до разних решења, и напоменула да се су се осим организованих семинара у оквиру пројекта организовали и модули где је било речи о женском активизму и његовој важности када је у питању положај Ромкиња. Михајловићева је нагласила и да ће овај пројекат имати свој наставак у виду пописа жена, те да је зато неопходно пренети им поруку охрабрења о изјашњавању њихове националне припадности. Овом приликом је нагласила да је на жалост дискриминација и даље присутна и да су конкретни пројекти оснаживања Рома и Ромкиња већ покренути и да ће предлози одређених мера ући у план запошљавања ромске популације.

Министарка Чомић је овом приликом истакла како је битно окружење у коме, превасходно Ромкиње живе, те да оно није увек погодно за њих и да се важност Ромкиња у друштву маргинализује, а да се управо оваквим пројектом шири дојам и отклањају препреке, те ставља на важности улоге жене у друштву.

Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине рекао је да иако присуствује завршној конференцији, мисли да је ово тек почетак и напоменуо да је на последњој седници усвојена Декларација о спречавању дечјих бракова и да је та појава штетна, пре свега за девојчице, али и за дечаке и за цело друштво у целини.

Даниела Функе, директорка ГИЗ-а у Србији рекла је да су жене окосница и главни стуб у кризним ситуацијама, као што су економска и друштвена криза у којој се налазимо последње три године.

Идеја пројекта ,,100 за будућност“ је била да се оснаже женским активизмом и активирају младе жене, не би ли стекле нова знања и вештине како би постале доносиоци промена када је у питању ромска заједница, па и сам положај жена Ромкиња.

Здравка Симић испред Центра за развој ромске заједнице „Амаро Дром“ изјавила је да највећим успехом сматра то што су на пројектима учествовале жене из различитих региона Србије, различитих узраста.