Увођење координатора за ромска питања у општини Кула

Љиљана Михајловић, директорка Канцеларија за инклузију Рома Покрајинске владе данас је имала  радни састанак са  председником општине Кула Дамјаном Миљанићем  и Јеленом Јовановић, покрајинском посланицом. Састанку су присуствовали и руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе Бојана Девић са сарадницом Данијелом Месингер и Милош Данилов из Канцеларије за локални економски развој.

На састанку којег је иницирала Канцеларија за инклузију Рома је било речи о положају ромске националне заједнице у АП Војводини, инклузији Рома и Ромкиња на локалном нивоу и увођењу координатора за ромска питања, као најзначајније карике у спровођењу инклузије Рома.

Један од наших приоритетних задатака је запошљавање припадника ромске националне заједнице у органима локалне самоуправе и могућност увођења ромског координатора за општину Кула, рекла је Јелена Јовановић, покрајинска посланица. Она је истакла да је данас разговарано и о пројектима које кулска локална самоуправа спроводи, а који се тичу ромске националне заједнице и захвалила се председнику општине и нашој локалној самоуправи на ангажману када је реч о решавању проблема ромске националне заједнице.

Дамјан Миљанић, председник општине Кула је рекао да је састанак био конструктиван и да општина и кроз овај вид сарадње са Канцеларијом за инклузију Рома дефинише неке своје циљеве. „Урађен је Локални акциони план, буџетирана су средства сходно том плану, неколико значајних пројеката нам је већ одобрено, а делом обухватају и ромску популацију. Оно што је најзначајније, а што је договорено на састанку је договор у вези са запошљавањем координатора за ромска питања у кулској општини“, рекао је председник Миљанић.

Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома Владе Војводине је рекла да је посета Кули организована како би се истакао добар пример, јер Кула има Локални акциони план за унапређење положаја Рома и Ромкиња. „План је почео са имплементацијом 2020. и траје до 2024. године што је веома значајно, јер је локална самоуправа у Кули препознала како да унапреди положај ромске популације на својој територији. Како би се на прави начин имплементирале активности из Локалног акционог плана локална самоуправа је изразила интересовање на иницијативу Канцеларије да укључи координатора за ромска питања“, рекла је Михајловићева.

Након састанка гости и домаћини су обишли домаћинство Доминика Јовановића из Црвенке и на лицу места су се упознали са ситуацијом и потребама ове породице али и осталих породица у Црвенки и другим местима у општини.