Радна посета општини Алибунар

Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома је заједно са Јеленом Јовановић, покрајнском посланицом и Павом Чабриловски, председницом извшног одбора Националног савета ромске националне мањине била у радној посети општини Алибунар.
 
Том приликом су се састале са председницом општине, Зораном Братић и разговареле о актуелним питањима везано за ромско становништво у овој општини. Након састанка су са директором ЈКП „Универзал“, Душаном Дакић обишли актуелне радове на изградњи водоводне мреже у насељу Селеуш и разговарале са мештанима овог насеља.
 
Обишле су Основну школу “ Први мај“ у Владимировцима, где се на иницијативу директора, Петра Гланде од ове школске године отворило радно место педагошког асистента. 
 
Свесни смо да је образовање шанса за бољи живот и напредак ромске заједнице, наш заједнички циљ је да створимо што бољи амбијент и пружимо подршку сваком детету у складу са његовим образовним потребама, истакла је Михајловић.
 
Оно што смо покренули, као једно од многих питања, са директором школе, с обзиром да је ова школа двојезична, већ током следеће године, када се буде радило анкетирање, пробамо да се и у овој школи учи ромски језик са елементима националне културе Рома, као изборни предмет. Бићу задовољна, ако се формира и једно одељење – истакла је Јелена Јовановић.
 
Желим да се посебно захвалим школи и директору Петру, који је препознао потребу за увођењем педагошког асистента, с обзиром на то да ромскана национална заједница спада у категорију најнеобразованије заједнице, али овим чином показана је воља од стране школе и локалне самоуправе да се у васпитно – образовни рад укључи педагошки асистент. Оно што је, свакако, важно, јесте да се само образовањем можемо и морамо борити против стереотипа и предрасудa  –  посебно је истакла, Пава Новаков Чабриловски.