Премијерно извођење монодраме „Сама“

У Српском народног позоришта у Новом Саду, публика је имала прилику да ужива у премијери монодраме „Сама“, коју изводи Александра Милојковић Новикова. Ова извођачка уметница нас је кроз своју интерпретацију провела кроз слојеве живота и изазова са којима се сусрећу припадници ромске националне мањине, пружајући нам дубљи увид у њихов свакодневни живот и борбу за инклузију.

“Извођење ове представе засигурно ће допринети бољем разумевању изазова са којима се суочавају Рома и Ромкиње, очекујемо да ће ова представа додатно оснажити разумевање и емпатију према ромској заједници која се свакодневни суочава са социјалним изазовима,” рекла је Михајловић.

По речима глумице Александре Милојковић Новикове, представа представља борбу за доказивањем, за савршенством. Кроз овај пројекат приказујемо да су људи, само људи али са различитим културама, језицима и погледима. Такође, представа је испреплетана музиком, успонима и падовима једне образоване Ромкиње. Њена емотивна прича приказује снагу једне Ромкиње да превазиђе дискриминацију и стереотип, уздигне се изнад свега и усправне главе настави кроз живот.

Представа је финасирана средствима Европске уније у оквиру програ УНДП Србија уз подршку Екуменске хуманитарна организација Нови Сад и Министарства културе Републике Србије. Подршку у организацији извођења ове представе пружила је Канцеларија за инклузију Рома АП Војводине.