Последњи семинар пројекта „100 за будућност“

Одржан је последњи семинар о женском активизму у оквиру пројекта „100 за будућност“. У суботу су поред министарке Гордане Чомић, присуствовале и колегинице из Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог- државна секретарка, Мина Роловић, посебна саветница за одрживи развој за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нада Лазић и посебна саветница министарке за безбедност и родну равноправност, Катарина Штрбац. Поред редовних тема активизма, родне равноправности и одрживог развоја, говорило се и о безбедности. 

Семинар је отпочео поздравним обраћањем организатора, државног секретара Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинослава Јовановића,  директорке Канцеларије за инклузију Рома АПВ, Љиљане Михајловић и Здравке Симић из Центра за развој ромске заједнице „Амаро Дром“, а о запошљавању Рома и Ромкиња у Републици Србији говорила је Весна Видојевић, виша менаџерка пројекта ИНР-а и ГИЗ-а. 

Свечаном отварању су присуствовали и учесницама се обратили, осим министарке Гордане Чомић која је говорила на тему борбе за људска права у оквиру женског активизма, и председник Националног савета ромске националне мањине, Далибор Накић, као и председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен. О мобилизацији заједнице у служби борбе за остваривање људских права говорила је Марина Симеуновић.

На тему сиромаштва и раних бракова, реч је имала директорка Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајловић, а на тему образовања говорила је Ружица Николић из Едукативног центра за Роме у Суботици.

Овим је завршен и затворен последњи у низу семинар пројекта „100 за будућност“, и утемељени закључци али и важност спровођења оваквих пројеката који се тичу освешћивања позиције Ромкиња у друштву.