Откривање спомен-плоче

Канцеларија за Инклузију Рома, подржала је иницијативу Војвођанског ромског центра о измени неадекватног натписа на спомен-плочи у оквиру спомен-комплекса над ромским жртвама Новосадске рације из другог светског рата.

Данашњем откривању спомен-плоче присуствовали су заменица председнице Скупштине града Новог Сада, Кристина Караић, покрајинска посланица, Јелена Јовановић, директор Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, мр Синиша Јокић и председник Војвођанског ромског центра за демократију, Александар Јовановић.

Заменица председнице скупштине Града, Кристина Караић, истакла је да је град Нови Сад прихватио и подржао ову иницијативу замене назива на  спомен- плочи, и да се у време када су  првобитно постављене, није водило рачуна да ли поједини називи вређају појединца или цео народ. Исто тако, подржала је став Рома да реч „Циган“ представља погрдан назив и да га треба заменити, јер је Нови Сад од увек био и остаће мултикултурална средина, у којој се различитости и култура идентитета многих заједница и народа поштују, те да су од суштинске важности.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић,  овом приликом је дефинисала да је овај историјски моменат вишеструко важан за ромску заједницу и захвалила се градоначелнику Милошу Вучевићу на подржаној иницијативи, али и истакла како Град Нови Сад и градоначелник имају велики допринос у побољшању положаја, не само Рома, већ и осталих заједница.

 

Председник Војвођанског ромског центра за демократију, Александар Јовановић, индицирао је на важности помена страдања Срба, Јевреја и Рома у Новосадској рацији, и напоменуо да се овакав злочин  не сме заборавити. Александар Јовановић је овом приликом још једном скренуо пажњу јавности да је реч „Ром“ усвојена 8. априла, 1971. године на првом светском конгресу Рома у Лондону, на коме су уједно установљене химна, застава и светски дан Рома, који скупа чине идентитет једног народа. Исто тако, поменуо је да се континуирано мора радити на јачању толеранције, међусобног разумевања и уједињења, без обзира на националну или верску припадност. Овом приликом се у име Рома захвалио граду Новом Саду и Заводу за заштиту споменика на прихватању иницијативе.

Директор Завода за заштиту споменика културе мр Синиша Јокић, објаснио је да је назив  исправљен и напоменуо да је у сусрет осамдесетогодишњици помена Новосадске рације, Завод уредио и остале бронзане плоче са именима страдалих лица.

Наведену иницијативу су подржале и многе ромске институције у Србији, међу којима је и Национални савет ромске националне мањине.