Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Данас се сећамо милиона живота изгубљених у холокаусту, укључујући и животе Рома.

На данашњи дан, пре 78 година Црвена армија је ослободила злогласни немачки нацистички концентрациони логор Аушвиц. Ослобођење је дочекало око седам хиљада затвореника који су остали у логору а до ослобођења немачки нацисти су убили око 1,1 милион људи, углавном Јевреја, али и Пољака, Рома, совјетских ратних заробљеника и људи других националности.

У логорима смрти Аушвиц-Биркенау умрло је око 21.000 Рома из дванаест земаља. Исту судбину доживели су и други Роми у Европи, у борјним другим концентрационим логорима.

Нажалост, није могуће проценити тачан број жртава холокауста Рома у Другом светском рату, поготово што су се масовна погубљења дешавала ван концентрационих логора, међу истраживачима ратних злочина и историчарима другог светског рата данас постоји консензус да је током другог светског рата живот само због своје националности изгубило око пола милиона Рома.

На овај дан се сећамо свих жртава и изгубљених невиних живота, како се оваква трагедија и злочин никада више не би поновили.