Додељена плакета Висoкој школи струковних студија „Михаило Палов“

Високој школи струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ додељена је плакета за допринос и унапређење положаја Рома и Ромкиња на територији АП Војводине. Љиљана Михајловић, в.д. директорке Канцеларије за инклузију Рома уручила је плакету директорки Јелени Пртљаги у просторијама Високе школе за образовање васпитача.

Том приликом је Љиљана Михајловић истакла да је на овај начин исказано признање за дугогодишњу сарадњу и напоре да Роми студирају на матерњем језику и на тај начин негују матерњи језик и културу. „Циљ је да кроз овај студијски програм створимо кадар неопходан за подршку ромској деци у предшколским установама, односно васпитаче, затим будуће високообразоване стручњаке за оснивање катедре за ромски језик, као и професоре за даље развијање овог студијског програма, данас поносно истичемо да смо на путу остваривања ових циљева“.

„Желим да изразим захвалност на овако значајном признању и нагласим да дуже од 10 година налазимо врло значајног партнера у Канцеларији за инклузију Рома и Покрајинској влади и ценимо подршку која долази са њихове стране. Они су нам значајни за промоцију наше школе, за инфoромисање ромске популације да постоји школа на којој могу да се школују на свом матерњем језику “- рекла је Јелена Прљага.

У жељи да се даље развија и институционално очува ромски језик, Канцеларија за инклузију Рома и Матица ромска су уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, 2009. године покренули иницијативу за оснивање студијског програма за образовање васпитача на ромском језику на Високој школи струковних студија за образовање васпитача „Михаило Палов” у Вршцу, у трогодишњем трајању. Планом је предвиђено да се сваке године упише десет студената на буџет. За све студенте Канцеларија је обезбедила стипендију, смештај у студентском дому, уџбенике као и помагала неопходна за праћење наставе.