Пројекат проактивне и креативне инклузије

Директорка КИР Љиљана Михајловић, присуствовала је конференцији у Градској Кући поводом покретања пројекта „Придружи се, будимо проактивни, будимо креативни“, где је представила положај младих Рома на тржишту рада данас, и при том се осврнула на проблеме са којима се млади сусрећу. Овом приликом је истакла да млади Роми и Ромкиње да највећу дискриминацију доживљавају приликом пријаве за запослење. Михајловићева је навела и да се активне мере запошљавања спроводе већ дужи низ година уназад, те да је потребно да се сагледају све потребе и могућности ромске заједнице, а затим на основу тога прилагодити потребне мере. Што се тиче Рома који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, потребно је ускладити образовну струку, програме и врсту обуке у складу са потребама тржишта рада, истакла је директорка КИР-а овом приликом.

Овај пројекат који ће се спроводити у Кикинди, Новој Црњи и Ади, јако је битан јер ће осим едукативног карактера деловати и у домену отклањања предрасуда и препрека, те тако имати утицај на побољшање живота ромске заједнице. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, истакао је да у знатној мери жели да се овим пројектом живот Рома у Кикинди побољша, и истакао и овога пута како је Кикинда доста напредовала по питању инклузивног процеса ромске заједнице на територији овог града.

Менаџерка пројекта Весна Циврић рекла је да је рад на разбијању предрасуда од круцијалне важности за прогрес ромске заједнице, и да се оваквим пројектима управо постиже жељени резултат.