Ромска иницијатива за одрживи развој

На иницијативу ромске омладинске невладине организације „Ромска иницијатива за одрживи развој“, настао је Национални тим Рома Србије, што је био повод данашњег састанка са покрајинским секретаром за спорт и омладину, Данетом Бастом и делегације Националног тима Рома Србије у фудбалу. Ова иницијатива потекла је од идеје о инклузији Рома у свим друштвеним пољима. Секретар Баста је овом приликом изразио задовољство што се састао са представницима Националног тима Рома Србије у фудбалу и нагласио да ће Покрајински секретаријат за спорт и омладину и даље подржавати рад oве спортске организације, али и похвалио њихову истрајност у томе да се што више деце склони са улице и упути у спорт. Покрајински секретаријат за спорт и омладину ће наставити да подржава рад ове спортске организације и многих других организација цивилног друштва.

-Идеја стварања Националног тима проистекла је као потреба за инклузивно укључивање Рома и Ромкиња у све токове друштва управо кроз спорт. Такође је ово сегмент који је итекако важан за разбијање предрасуда и стереотипа управо према другачијима и као модел за бољу будућност свих нас са посебним фокусом на Роме и Ромкиња. Управо је будућност стварање интернационалног тима као продукт оснивања 14 националних тимова основ за стварање и одржавање Првог историјског Европског купа Рома. Верујемо и надамо се да ће све институције подржати развој овог јединственог стваралаштва јер фудбал је игра за све, фудбал је више од живота.-, истакао је Милорад Поповић. 

Пријему у Покрајинској влади присуствовали су директорка КИР-а, Љиљана Михајловићи, председник националног тима и генерални секретар ромског фудбалског савеза Европе, Милорад Поповић, покрајински посланици, Јелена Јовановић и Предраг Гинцуљ и фудбалери чланови фудбалског тима, Рахим Бериша и Густи Иванов.