Данас је обележена осамдесета годишњица Новосадске рације, једне од највећих трагедија у историји Новог Сада.

Код споменика “Породица” уз присутне грађане, од најстаријих до најмлађих, градске челнике, црквених угледника, рабина, представника ромских и јеврејских заједница, одана је почаст страдалима у Другом светском рату.

Присутнима се обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са речима да Новосадска рација није само туга за Новосађане, већ је опомена за целокупно човечанство, а затим и нагласио да фашистичко зло више нигде и никада не сме да се понови.

-Споменик „Породица“, поред којег се и овог јануара у тишини клањамо невиним жртвама, није само спомен на прошлост, већ и опомена за будућност, јер у ту будућност можемо само ако смо ослобођени од мржње и зла, од нељудског, од свега што је пре осамдесет година затрло на стотине породица, а на стотине њих заувек завило у црно. И зато вас, драги пријатељи, на овом месту туге и сећања, молим за подршку.- рекао је градоначелник.

 -Дан туге и сећања, три дана страха и зла. Злочин  који никад не смемо заборавити и који треба да нас подсети да будемо бољи и да верујемо да се овакав злочин никад више неће десити ниједном народу.- рекла је Михајловићева. У знак сећања на жртве злогласне акције окупационих снага у Другом светском рату, представници Града Новог Сада, Војске Републике Србије, Нинослав Јовановић државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Јеврејске општине Нови Сад, Матице ромске, амбасада Мађарске, Израела, САД-а, Бугарске и Црне Горе, као и потомци жртава, положили су венце на споменик „Породица“ на Кеју жртва рације и спустили их у Дунав.

Поред директорке канцеларије за инклузију Рома Љиљане Михајловић, делегацију ромске националне мањине чинили  су покрајинска посланица, Јелена Јовановић, заменик председника НСРНМ, Александар Балиновић,  чланица општинског већа Сремски Карловци, Живана Живановић, студенткиња докторских студија Технолошког факултета, Мирјана Сулејмановић и Жељко Јовановић.