Сећање на жртве Новосадске рације

У Новом Саду, на Кеју жртава рације, обележена је 79. годишњица најсуровијег злочина у новијој историји ових простора, у којој је у јануару 1942. године фашистичка окупаторска мађарска војска убила више од 1.300 невиних Јевреја, Рома, Срба, а међу жртвама је било 500 деце.

„Сви смо ми једна породица која се не окупља само у јануару да тугује, већ која мора стално да се држи заједно, у смеху и у сузама, у добру и у злу, у здрављу и у болести. И данас смо сабрани и сложни, на месту које сведочи о фашистичком безумљу, на месту највеће новосадске туге“, рекао је градоначелник Милош Вучевић на комеморацији испред споменика „Породица“, на Кеју жртава рације.

Венце на споменик „Породица“ на Кеју жртава рације, поред представника Града Новог Сада, положили су и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, амбасадори Израела и Мађарске, представници Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске и потомци жртава Новосадске рације.

„Од 4. јануара 1942. године , од Чуруга, преко Жабља, Госпођинаца, Шајкаша, Ђурђева, Мошорина, Титела, Вилова, Лока, Гардиноваца, Новог Сада, Темерина и Србобрана до краја погрома 29. јануара у Бечеју – више од 4.500 Јевреја, Срба, Рома и других становника Војводине, спава леденим сном у дубинама Дунава и Тисе. У знак сећања на један од најстрашнијих злочина над цивилним становништвом овог простора данас се заједно сећамо и заједно тугујемо над страдалима и нерођенима. Заједно опомињемо да се никада више не понови страхота, да се сачува сећање и саосећање, али и да истрајемо у грађену хуманог друштва које поштује невине жртве, сећа се и познаје своју прошлост, док широког срца гради будућност за нове нараштаје“ истакла је покрајинска посланица ромске националности Јелена Јовановић.

„Дан сећања, дан туге на злочин који не смемо да заборавимо, јер данашњи дан треба све да нас подсети да живот у Војводини мора да се заснива на међусобном поштовању, уважавању другог и другачијег, на међуетничку и верску толеранцију и вредностима грађанског друштва, а не на међунационалну и верску нетрпељивост и мржњу“ рекла је Љиљана Михајловиц в.д. дитекторке Канцеларије за инклузију Рома.