Свечано отварање салона лепоте „Elena Wonderland“

У оквиру различитих програма запошљавања Рома и Ромкиња, на нивоу Републике Србије, Канцеларија за инклузију Рома АП Војводинe и Удружење ромских студената, организовали су свечано отварање салона лепоте „Еlena Wonderland“ чије су власнице три Ромкиње. Сам догађај уприличен је у простору салона. Овом приликом присутнима су се обратили  директорка Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајловић, вођа пројекта инклузије Рома и других маргинализованих група (GIZ InR), Роберт Бу, директорка HELP Србија, Александра Бркић, пројектна менаџерка ADRA Србија, Драгана Митровић и председник Удружења ромских студената (УРС), Ненад Владисављев.

Кристина Плавци, Нурхана Топлица и Алиса Ђурић, Ромкиње и кориснице пројекта „Упали мотор- повећање запошљивости Рома у Србији“ којег уз подршку програма немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ реализује Удружење ромских студената, су похађале обуку за негу лепоте у Едукативном центру за професионалне и радне вештине у Новом Саду. Након завршене стручне обуке спроведена је радна пракса у  фризерским салонима, а потом, уз помоћ Удружења ромских студената, аплицирале су за грантове покретања самозапошљавања под окриљем Организација HELP, која је затим доделила грантове  за алат и опрему.

У оквиру помоћи спровођења овог пројекта учествовала је и Организација ADRA у вези са набавком репроматеријала и фискалне касе, док је Удружење ромских студената из сопственог буџета организације издвојило средства за финансирање изнајмљивања простора и трошкове маркетинга.

Овакав пројекат је идеалан пример да се уз добру сарадњу и координацију постојећих услугa којe се тичу подстицања предузетништва, уз континуирану подршку, могу реализовати успешни подухвати у овом домену и активирати најугроженије групе и припадници ромске заједнице.