Семинар пројекта „100 за будућност“

Семинар женског активизма у оквиру пројекта „100 за будућност“, још једном је окупио учеснике и организаторе и покренуо актуелне теме које се тичу положаја и права жена Ромкиња у друштву и локалној заједници.

У делу уводног обраћања говорили су министарка Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, државни секретар поменутог Министарства, Нинослав Јовановић и директорка Канцеларије за инклузију Рома АПВ, Љиљана Михајловић.

О партиципацији и вештини комуницирања говорио је Душан Јовановић, а о вештини комуникације и креирању поруке, Драган Грачанин. На тему женског активизма и борби за људска права, говорила је министарка Гордана Чомић, а о образовању Рома и едукацији говорила је Ружица Николић из Едукативног центра Рома из Суботице.
О локалном механизму инклузије говориле су координаторка за ромска питања из Бечеја, Добрила Ђин и здравствена медијаторка из Костолца, Радојка Морина.

Овај семинар је пропраћен и потписивањем протокола за унапређење сарадње и развој интегративне социјалне заштите намењен женама жртвама породичног насиља и превенцији дечијих бракова у локалној заједници.

По речима директорке Љиљане Михајловић један од резултата овог пројекта јесте и потписивање споразума између Канцеларије за инклузију Рома АПВ и локалних актера Града Пожаревца и Костолца с циљем да се развојна сарадња и социјална инклузија одвија и у будућности уз што веће бенефите по ромску заједницу, а то се превасходно односи на Ромкиње.