Семинар о женском активизму – пројекат „100 за будућност“

И овога пута у оквиру пројекта „100 за будућност“ одржан је семинар о женском активизму. Након окупљања учесница, било је поздравног обраћања државног секретара Министарства за људска и мањинска права, Нинослава Јовановића и директорке Канцеларије за инклузију Рома АПВ, Љиљанe Михајловић. После поздравног обраћања организатора, др Славица Денић представила је индекс Родне равноправности у Републици Србији, а своје утиске о књизи „Ромологија“ презентовала је студенткиња докторских студија Технолошког Факултета, Мирјана Сулејмановић.

У уводном делу отварања семинара говорили су министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинослав Јовановић и директорка Канцеларије за инклузију Рома АПВ, Љиљана Михајловић. Поред министарке Гордане Чомић која је говорила на тему Женског активизма у служби борбе за остваривање људских права, велика нам је част била имати госте из Хрватске, саборског заступника за националне мањине, Вељка Кајтазија и председницу СРРХ „Kali Sara“, Сузану Крчмар. Господин Кајтази, овом приликом говорио је о положају националних мањина у Републици Хрватској с посебним освртом на положај припадника ромске националности. О афирмацији жена у друштвено-политичком контексту, говорила је чланица Саветодавног тела УН за права жена, Републике Босне и Херцеговине, Марина Шевкушић. Покрајинска посланица Скупштине Војводина, Јелена Јовановић, поздравила је скуп и захвалила се гостима из Хрватске и Босне.

О социјалној и здравственој заштити у Републици Србији говорила је директорка Центра за социјални рад, Жељка Аврамовић-Годић, док је о здравственој заштити оралног здравља причао др спец. Бранко Тепавац, са Стоматолошке клинике у Београду. 

На крају семинара закључени су будући кораци, а реч су имали министарка Гордана Чомић, државни секретар, Нинослав Јовановић и директорка Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајловић.

Овом приликом се захваљујемо свим предавачима и немачкој организацији за међународну сарадњу у Србији -ГИЗ.

 

Фото: ГИЗ- Војислав Гелевски / Уступљена фотографија