Пројекат -„ОДГОВОРНА ЗАЈЕДНИЦА“

На иницијативу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у оквиру компоненте 2. -Подстицање и учешће у попису, покренут је пројекат, у оквиру кога ће 100 Ромкиња из 30 општина у Србији у својим локалним заједницама, активно радити на оснаживању и информисању ромске заједница да учествују и да се изјасне о националној припадности на предстојецћем Попису становништва 2022.
Пројекат носи назив „Одговорна заједница“ и спроводи га Канцеларија за Инклузију Рома АП Војводине, у оквиру програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ под окриљем Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Другој групи полазница, где је поздравну реч имала министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, представљен је пројекат, његови циљеви и обуке, тренери и учесници. Уводну реч имао је Нинослав Јовановић државни секретар, и представник ГИЗ-а, након чега су уследиле теме пројекта: Националне мањине и мобилизација, идентитет Рома, познати Роми и Ромкиње, комуникација и јавно заговарање. У завршном делу пројекта уследило је дефинисање кључних порука за попис и улоге учесница пре и током пописа.