Омаж Трифуну Димићу

У библиотичком огранку „Трифун Димић“ у новосадском насељу Шангај, откривена је биста Трифуна Димића, дело аутора др Владимира Јокановића, и одржан округли сто посвећен животу и делу овог ромског књижевника. Библиотека садржи око четири хиљаде књига, од чега је неколико стотина исписано на ромском језику, те овај огранак представља јединствену библиотеку у Србији и региону који садржи све књиге на ромском језику икада објављене на овим просторима.

Организовање свечаности и откривање бисте у част Трифуна Димића- ромског књижевника, оснивача и председника Матице ромске, преводиоца и сакупљача народних умотворина, Градска библиотека је приредила у сарадњи са Канцеларијом за инклузију Рома АПВ, а директорка Љиљана Михајловић је овом приликом изјавила како не смемо заборављати на великане који су били зачетници инклузије ромске заједнице, међу којима је и Трифун Димић. Исто тако је нагласила на важности улоге свих млађих генерација у очувању идентитета ромске заједнице, кроз организовање оваквих догађаја у будућности. Државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинослав Јовановић, истакао је да му је част и задовољство бити део овог догађаја и указао на битности неговања културних сећања кроз оваква дешавања. 

Овај догађај је пропраћен и богатим културно-уметничким садржајем, као и излагањем пријатеља Трифуна Димића, сарадника, али и свих оних који су и до данас наставили његов рад. Овом приликом се захваљујемо Градској библиотеци и Драгани Димитров, радници огранка „Трифун Димић“, на одличној организацији и дивној вечери.