Михајловић указала на значај инклузивног образовања и мера подршке за децу повратника на конференцији “Повратак кући – Изазови интеграције”

Директорка канцеларије Љиљана Михајловић учествовала је на конференцији „Повратак кући – Изазови интеграције“ у СКЦНС у Новом Саду која је организована поводом седам година рада Екуменске хуманитарне организације на збрињавању повратника и депортованих из Немачке.

Михајловић је у сводном делу конференције поздравила све присутне и захвалила им се на доласку и интересовању за ову важну тему. Након тога, Михајловић је говорила о значају инклузивног образовања и мерама подршке за децу повратника у процесу образовања у Војводини и Србији.

На конференцији окупљенима је представљено како је текао процес подршке и одбране од дискриминације по различитим основама, пре свега у области становања, образовања и здравства као и процеса реинтеграције 400 породица враћених у градове и села широм Србије, као и дугорочне анализе о томе да ли су и како повратничке породице наставили свој стари и отпочели нови живот у Србији.

Током свог седмогодишњег рада Екуменска хуманитарна организација и њени сарадници су радили на збрињавању близу 2000 људи повратника и депортованих и овај ред је поред конференције представљен је јавности и изложбом фотографија „(НЕ)видљиви повратак“ и промоцијом публикације „Знањем у свет једнакости“.

Пројекат “Подршка (ре)интеграцији угрожених породица које се добровољно враћају или су депортоване из Савезне Републике Немачке у Републику Србију” ЕХО је спровела уз помоћ донатора Diakonie Württemberg.