Концертом у оквиру “Кикиндског културног лета“ „Ромски облак маште“ и „КИ рота“ чувају културно наслеђе Рома

У оквиру “Кикиндског културног лета“, у дворишту Курије, Удружење грађана “Ромски облак маште“, у сарадњи са Удружењем “КИ рота“, организовало је програм на тему ромске културе и традиције.

Програм који је обиловао песмом и игром припремило је више од 500 чланова, колико данас поменуто удружење окупља Рома свих узрасних категорија.

Манифестацији су присуствовали директорка Канцеларије, Љиљана Михајловић, покрајинска посланица, Јелена Јовановић, Стеван Јовановић, члан Националног савет ромске националне мањине, градоначелник Кикинде, Никола Лукач, начелник Севернобанатског округа, Мирослав Дучић, члан Градског већа, Драган Пецарски, као и представници других јавних установа.

Активан рад са младима значајан је јер они су чувари нашег културног наслеђа – обичаја, традиције, музике и плеса које треба да пренесу на нове генерације и тако их сачувају од заборава, напоменула је Љиљана Михајловић, директорка Покрајинске канцеларије за инклузију Рома.

Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине

Покрајинска посланица Јелена Јовановић похвалила је напоре удружења и Градске управе у унапређењу положаја ромске заједнице.

– Значајно је да се, већ другу годину, организује манифестација којом се представља ромска култура. Град Кикинда пружа несебичну подршку унапређењу положаја ромске националне заједнице. Ово је град у којем највећи број ромске деце учи ромски језик као изборни предмет, што је веома важно како бисмо сачували сопствени језик, културу, традицију и обичаје. У другим местим Војводине наш језик се губи и ми на томе морамо да радимо – истакла је Јовановићева.