Други семинар пројекта „100 ЗА БУДУЋНОСТ“

Одржан је други семинар женског активизма у оквиру пројекта „100 за будућност“. И овога пута у оквиру модула и сесија са различитим темама било је речи о информисању жена, о њиховим правима, отварању нових могућности ка инклузивном процесу, и бенефитима које сам овај процес са собом носи. Како пројекат носи назив „100 за будућност“, у сам процес је укључено стотину жена ромске националности на нивоу Србије, које пролазе кроз различите врсте едукативног процеса, те тако доприносе развоју своје заједнице и чине добар пример еманциповане жене у модерном друштву.

 У самом уводном делу учесницама су се обратили Нинослав Јовановић државни секретар, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома, Александар Балиновић, заменик председника Националног Савета и Јелена Јовановић, Покрајинска посланица АП Војводина.

 

На тему Ромкиња у политици и јавном животу у Републици Србији, предавање је одржала Сандра Јоковић, народна посланица Скупштине Републике Србије. Предавања о активизму и борби против дискриминације у циљу остваривања људских и мањинских права говорио је Драган Грачанин, а на тему борбе против дискриминације и говора мржње, помоћница министра Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нина Митић. У домену активизма и локалне политике за инклузију предавања је одржао Божидар Јовановић. О локалном механизму за социјалну инклузију говорио је координатор компоненте 1 програма, ИПА 2-2016. СКГО, Душан Јовановић.

На тему здравствене заштите предавања је одржала др сци., Клиничког центра Војводине, Слађана Шимон, и Бранко Тепавац на тему оралног здравља са Стоматолошке клинике у Београду.

Захваљујемо се свим предавачима и немачкој организацији за међународну сарадњу у Србији -ГИЗ.