Директорка Канцеларије за инклузију Рома честитала је данас свим припадницима ромске националне мањине 8. април – Светски дан Рома

Светски дан Рома као празник обележавамо од 1990. године, као најзначајни датум у историји ромског народа, када је пре 50 година (8. априла 1971. године) у Лондону одржан Први светски конгрес Рома. На том првом интернационалном окупљању представника ромске заједнице из четрнаест земаља света, које су иницирали југословенски Роми, донето је неколико важних одлука. Усвојен је међународни назив Ром (што на ромском значи човек) за све припаднике ове националне заједнице, а за химну је изабрана песма „Ђелем, ђелем” (што преведено на српски језик значи „Ишао сам, ишао”) чији текст описује страдање Рома и Ромкиња током Другог светског рата. Такође, донета је одлука да ромску заставу чини плаво-зелена двобојница са црвеним точком у средини. Плава боја је симбол неба, слободе и безграничног пространства, зелена представља траву, пут, живот обележен путовањима, док црвени точак означава симбол сталног кретања.

Ово је само кратко подсећање на историју, наш точак се и даље креће и мора бити усмерен на заједницу без предрасуда и дискриминације у којој све грађанке и грађани остварују своје пуне потенцијале, активно доприносе развоју, равноправно учествују у доношењу одлука и коришћењу ресурса заједнице. Само заједничким снагама уз подршку државе стварамо друштво једнаких шанси.